top of page

Hoe maak je van je keuken een plek met persoonlijkheid?


De Deense ontwerpster Kristina Dam gebruikt haar keuken ook om haar favoriete objecten uit te stallen. Foto's: Anitta Behrendt, styling Rikke Graff Juel

Je keuken is er om eten te bereiden. Wat als je hem, zoals de Deense ontwerpster Kristina Dam, ook als galerie gebruikt om je dierbaarste spullen in uit te stallen?

Deze witte keuken vormde voor haar een perfect canvas. Met een legplank boven het werkblad creëerde Kristina Dam een nis om allerlei objecten in te plaatsen. In die nis zette ze mooie en functionele keuken-accessoires, zoals snijplanken en een state-of-the-art koffiemachine. Bovenop maakte ze plaats voor een kleine styling met foto, vaasjes en andere objecten.

De achtergrond hield ze rustig en toch niet saai door een spatwand bekleed met cementtegels van Marokk te combineren met een spatwand van marmer (zie foto linksonder). De kleuren zijn op elkaar afgestemd, terwijl het strenge lijnenspel van de tegels mooi contrasteert met de natuurlijke tekening van het marmer. Dat zorgt voor een subtiel verrassingseffect.Kristina Dam is een Deense designer die in eigen land bekend staat voor haar 'Noords minimalisme': strakke, grafische ontwerpen in natuurlijke materialen.

Bij yd nordic house zijn we grote fan van de ontwerpen van Kristina Dam. Zaakvoerder en interieurarchitect Pieter De Backer: "Het DNA van haar designstudio sluit mooi aan bij het onze: eenvoudige, grafische ontwerpen, gemaakt van natuurlijke materialen en bovendien vakkundig gemaakt. Haar objecten zijn altijd tijdloos en duurzaam, met een duidelijke signatuur: sculpturaal en Japans geïnspireerd. Simplicity with an attitude."Kristina geeft tips


1. Mix materialen

Waarom alles in hetzelfde kleedje? Mix gerust natuursteen met tegels. Zorg er wel voor dat de kleuren matchen. Subtiliteit is hier de boodschap, een te groot contrast zorgt voor onrust.


2. Weg met de potjes

Potten gedroogde kruiden, koffie, suiker… kan je in een lade of kast bij het fornuis opbergen in plaats van op het werkblad te zetten. Zo maak je plaats voor mooie objecten die de keuken een persoonlijke uitstraling geven. Wissel af en toe, zo verander je ook de look van je keuken.


3. Maak een nis

Met een eenvoudige legplank maak je in combinatie met het werkblad een nis. Zorg er wel voor dat legplank en werkblad optisch op elkaar afgestemd zijn. Ga dus voor dezelfde tint.


Shop Kristina Dam-accessoiresVan links naar rechts en van boven naar onder:Comments


bottom of page